Gaziantep portal Deneme başlık22

Bitcoin Nedir?

Piyasa değeri açısından en değerli kripto para birimi olan Bitcoin (BTC) 2008 yılının kasım ayında Satoshi Nakamoto rumuzlu kişi ya da grup tarafından hayata geçirildi. Nakamoto, 2008 döneminde "Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Sistemi" adında bir teknik doküman yayınladı ve tüm serüven o andan itibaren başlamış oldu. Bitcoin, pahalı aracılara ve bankacılık kurumlarına duyulan ihtiyacı ortadan kaldırma ilkesiyle piyasaya sürüldü. Gizemli mucit Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in teknik dokümanında Blockchain teknolojisinin detaylarına da yer verdi. Böylelikle yeni bir kavram hayatımıza girmiş oldu. Nakamoto, herhangi bir merkezi otoriteye gerek kalmadan online bir ödeme aracı öneriyordu. BTC ise bu yeni ödeme sisteminin yerel para birimi olarak nitelendirildi. Ayrıca her ne kadar dokümanın başlığı Bitcoin olarak geçse de içerikte bu coinin adı kullanılmamıştır.

Bitcoin’in (BTC) kısa süre içerisinde büyük bir popülarite yakalamasının arkasında ise merkeziyetsiz yapısı yer alıyor. BTC ağını hiçbir şirket, kurum ya da kuruluş kontrol etmemektedir. Geleneksel finans sisteminde ise bu durum tam tersidir. Tüm bankacılık kuruluşları merkezi bir otorite tarafından yönetilir. Fakat Bitcoin’nin (BTC) arkasında sadece bir grup gönüllü yazılımcı bulunuyor. Tüm ödemeler, kişiler arasında aracılara gerek duymadan gerçekleşiyor. Bitcoin’in lider kripto para birimi olmasında ilk çıkan token olması son derece etkili oldu. Ancak sınırlı arzı da BTC’i değerli kılan unsurların başında geliyor. Dolar, Euro ve Türk lirası gibi geleneksel finans düzeninin baş aktörleri sınırsız sayıda basılabilir. Bitcoin ise yalnızca 21 milyon adetle sınırlandırılmıştır. Finansal teorilerde genellikle talep yükselirken arzın sabit kalması halinde fiyatın sürekli artış göstereceği ifade edilir. 14 yılı aşkın süredir BTC’e talep sürekli artarken arzın sınırlı olması, bu ifadeleri doğrular niteliktedir.

Bitcoin Madenciliği Zor Mu?

Günümüzde aktif olarak faaliyette olan 20.000 civarı token bulunuyor. Bunların bir bölümünün madenciliği yapılabilirken, büyük bir kısmında mining işlemleri gerçekleştirilemiyor. Bitcoin, madenciliğe elverişli bir kripto para birimidir. Bu işlemler için kullanılan cihazlar genellikle işlemci (CPU), ekran kartları (GPU) ve ASIC makineler olarak bilinmektedir. Madencilik zorluğu giderek arttığı için işlemciler artık yeterli olmamaya başladı. O nedenle sık sık ekran kartları ve ASIC cihazlardan faydalanılıyor. En iyi performansı ise ASIC makineler gösteriyor. Çünkü bu cihazların kriptografik şifreleri çözme kabiliyeti çok daha yüksektir. Hali hazırda faaliyette olan mining çiftliklerinin büyük bir bölümü de bu cihazlarla donatılmıştır. Bitcoin’e altarnetif olarak madenciliği yapılabilen yüzlerce token bulunuyor. Ancak en yüksek fiyata sahip coin BTC olduğu için genellikle Bitcoin madenciliğine ağırlık veriliyor.

Bitcoin Piyasa Verileri

En değerli kripto para birimi olan Bitcoin (BTC) 2008 yılında piyasaya sürüldüğünde yalnızca birkaç dolardı. Fakat Coinmarketcap listesine 2013 senesinde dahil oldu. O nedenle tüm zamanların en düşük seviyesi 05 Temmuz 2013 tarihinde 65,53 dolar olarak kayıtlara geçti. Kripto paraların atası olarak nitelendirilen BTC, 2017 senesinde 1.000 dolar bandını aşmayı başardı. O dönem en büyük atılımını ise 2017'nin aralık ayında 19,497,4 dolarlık fiyat etiketiyle yakaladı. BTC'nin her geçen gün popülerleşmesiyle global borsaların ve madencilik çiftliklerinin sayısı da artmaya başladı. Bitcoin (BTC) tüm zamanların en yüksek seviyesini ise 2021'in Kasım ayında 68,789,63 dolar ile gördü. Token şu anda gelmiş geçmiş en düşük seviyesinden tam %29037,28 daha değerli bir konumda yer alıyor. Piyasa değeri açısından ise her zamanki gibi 1. Sırada bulunuyor. Bitcoin'in maksimum arzı 21.000.000, toplam arzı ve dolaşımdaki tedariki ise 19.081.156 olarak bilinmektedir.

Close Zoom